Для осіб з порушенням зору

Що варто знати про коронавірус COVID-19

Коронавірусну інфекцію COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров’я 11 березня визнала пандемією. Пандемія — це епідемія, яка характеризується стрімким та широким поширенням інфекційного захворювання на території однієї, кількох чи багатьох держав, континентів, а також відсутністю колективного імунітету в населення та ефективних засобів профілактики захворювання (вакцини). В історії людства масштабними інфекційними захворюваннями, які визнавали пандемією, були спалахи чуми, холери, грипу, а зараз – коронавірусу.

 

Коронавіруси — це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

У світі на ранок 13 березня зареєстровано 128 343 випадки захворювання на COVID-19, зокрема 4 720 летальних, а 68 324 (53,2%) людини одужали. В Україні ж на сьогодні зареєстровано 3 лабораторно підтверджені випадки COVID-19: 2 — у Чернівецькій області, 1 — у Житомирській.

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Центр громадського здоров’я МОЗ України стверджує, що переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м, хоча деякі науковці допускають можливість передавання (за певних умов) до 2 м.

Повітряним шляхом віруси передаються від людини до людини через аерозольні часточки (діаметром до 5 мкм), які безперешкодно можуть потрапляти в альвеоли та бронхіоли (нижні дихальні шляхи). Цей шлях передавання та інфікування не характерний для коронавірусів, хоч і можливий за певних умов — наприклад, під час процедур з утворенням аерозолю. До таких належать лише медичні процедури — бронхоскопія, інтубація трахеї, санація трахеобронхіального дерева у хворого, що перебуває на штучній вентиляції легень, тощо. Тому для більшості населення такий шлях не страшний.

У людини, інфікованої вірусом, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів вірус COVID-19 спричиняє запалення обох легень. Однак наразі вакцини для захисту від SARS-CoV-2 немає. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу. Як запобігти пересічним громадянам інфікуванню новим коронавірусом детально можна прочитати тут.

Не існує і специфічного противірусного лікування від COVID-19. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми. Однак перебіг хвороби залежить від імунітету людини. В групі ризику інфікування не всі, а найчастіше: люди похилого віку, медичні працівники, особи, які мали прямий фізичний контакт і перебували в закритому середовищі із хворим.

Карантин, в режимі якого працюють навчальні заклади України включно з Галицький коледжем, є заходом профілактики поширення вірусу серед великої кількості людей.

Більше про коронавірус та офіційну інформацію про його поширення читайте з перевірених джерел:

  1. Головний інформаційний ресурс — офіційна сторінка Всесвітньої організації охорони здоров’я
  2. Спеціальний сайт Кабінету Міністрів України «Що треба знати про коронавірус»
  3. Центр громадського здоров’я
  4. Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 МОЗ України
  5. Тернопільський штаб по боротьбі з коронавірусом

Дбайте про своє здоров’я, дотримуйтеся правил особистої та інформаційної гігієни, будьте спокійними та свідомими.

 

Прес-центр Галицького коледжу

Ілюстрації Центру громадського здоров’я України